Contradans, la cultura popular evolucionada als nous temps
La segona edició del Festival de dansa i cultura tradicional es farà a la Massana del 14 al 16 d’octubre amb Nova Galega de Danza, la Cobla Catalana dels Sons Essencials, l'Esbart Valls del Nord, l'Esbart Sant Romà i es complementa amb el documental ARREL produït per Fira Mediterrània, una exhibició del Drac d’Olivella, tallers i un mercat d’artesans.
La presentació del CONTRADANS 2022 s’ha fet aquest dimecres al migdia a la Massana a càrrec del conseller de Cultura, Igualtat i Participació Ciutadana, Guillem Forné, i de la presidenta de l’Esbart Valls del Nord, Meritxell Rabadà.
Forné ha destacat “el suport del Comú de la Massana a la cultura popular i la programació excepcional d’aquesta edició, tant a nivell local com d’artistes convidats”. De la seva banda, Rabadà ha dit que el CONTRADANS “és la mostra de l’evolució de la cultura popular i com aquesta es va adaptant als temps”. Tant Forné com Rabadà han expressat la voluntat que CONTRADANS s’acabi convertint “en el punt de trobada i de col·laboració entre esbarts del país i grups de renom internacional, al mateix temps que va ampliant any rere any el seu contingut a d’altres manifestacions culturals que lliguin amb la filosofia del festival”.
Dos grans grups de renom seran els protagonistes de l’edició d’enguany del CONTRADANS que se celebrarà del 14 al 16 d’octubre a la Massana. D’una banda, el grup dansaire gallec Nova Galega de Danza que fusiona tradició i vanguàrdia amb dansa i música d’arrel gallega actuarà el dissabte 15 a les 17h. La companyia gallega ha rebut nombrosos premis entre els quals destaquen els de l’espectacle que podrem veure a la Massana -Leira no Camiño- obtenint el premi Max al millor ballarí, Ivan Villar, i l’espectacle va ser finalista als Max 2021. De l’altra, hi haurà l’actuació conjunta de la Cobla Catalana dels Sons Essencials -autodefinits com a polinstrumentistes- i l'Esbart Valls del Nord. La seva actuació constarà de nou cançons, cinc de les quals s’estrenen amb coreografia de l’Esbart i es podrà veure el dissabte 15 a les 12h. A més, aquest any actuarà com a esbart convidat l’Esbart Sant Romà amb el seu darrer espectacle Traces de Folk el diumenge 16 a les 12:45h.
L’agenda del festival la completen un taller de dansa impartit pel director de Nova Galega de Danza, Jaime Pablo Díaz el diumenge 16 a les 10h. a la Sala la Closeta; la projecció del documental ARREL, produït per Fira Mediterrània de Manresa, el dissabte 15 a les 19:30h al Teatre les Fontetes; i una exhibició del Drac d’Olivella el dia de la inauguració, el divendres 15 a les 19h. El Drac d’Olivella és un dels dracs en actiu més antics de Catalunya.
A l’igual que en l’edició de l’any passat, el Festival de dansa i cultura tradicional es complementa amb un mercat d’artesans que compleixen amb l’essència del certamen, és a dir, l’evolució del seu ofici de la tradició a la contemporaneïtat: cistelleria, tints, ceramista, artesans de la música, bestiari festiu, forjadors, treball amb fusta i pissarra, miniatura en pedra seca, espardenyeria, trementinaires, pedra seca... amb tallers pràctics per saber-ne una mica més del seu ofici.
Totes les activitats del CONTRADANS es desenvoluparan a la plaça de les Fontetes de la Massana, a excepció del taller de dansa que es farà a la Sala la Closeta, i la projecció del documental ARREL que es durà a terme al Teatre les Fontetes.